Wednesday, June 22, 2016

KUIH KOCI

Bahan-Bahan:
.
250ml santan pekat *daripada satu biji kelapa
200ml air
150gm gula melaka
2 sudu besar gula pasir
1/2 biji kelapa parut *putih sahaja
1/2 sudu teh garam
daun pisang *dipotong
.
Bahan A –
.
300gm tepung pulut
240-250ml air
3 sudu makan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
.
Cara Membuat:
.
1. Santan pekat didihkan atas api yang sederhana hingga keluar minyak. Ketepikan.
.
2. Satukan air,gula melaka dan gula pasir dalam periuk. Didihkan hingga gula larut.
.
3.Masukkan kelapa parut dan garam. Kacau lagi hingga kering. Sejukkan inti ini.
.
4. Bancuhkan bahan (A) hingga sebati. Ambil sedikit dan bentukkan ianya bulat. Leperkan bebola ini dan bubuhkan sedikit inti ditengahnya dan bulatkan.
.
5. Kemudian letakkan bebola ini di atas sekeping daun pisang dan bubuhkan sesudu besar santan yang didihkan tadi. Bungkus dengan kemas.
.
6. Kukus kuih koci ini dalam pengukus yang telah dipanaskan selama 15-20 minit.
.
.
Selamat mencoba..

Artikel Terkait

KUIH KOCI
4/ 5
Oleh

Berlangganan

Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email