Wednesday, June 22, 2016

PULUT PANGGANG

Bahan-Bahan:
.
1kg beras pulut | direndam semalaman
1 liter santan cair
Secubit garam
.
Bahan Inti –
.
1/2 biji kelapa parut
50gm udang kering | direndam dan dikisar
1 sudu makan serbuk jintan manis | disangai dan dikisar
1 sudu makan serbuk jintan putih | disangai dan dikisar
2 sudu makan bawang merah kisar
1 sudu makan bawang putih kisar
1 sudu makan bahan kisar halia, serai, lengkuas, kunyit
125gm cili boh
125ml air
Garam secukup rasa
Daun pisang – untuk membungkus
.
Cara Membuat:
.
1. Basuh beras pulut bersih dan tos airnya. Kukus pulut setengah masak kemudian curahkan campuran santan bersama garam rata.
.
2. Biarkan pulut dikukus lagi sehingga masak dan angkat. Ketepikan.
.
3. Untuk intinya, panaskan minyak kemudian tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
.
4. Kemudian masukkan udang kering kisar dan biarkan masak seketika. Masukkan cili boh dan biarkan masak sehingga garing.
.
5. Kemudian barulah dimasukkan kelapa parut bersama air, gula, garam, serbuk jintan manis, jintan putih serta bahan kisaran halia, lengkuas, serai dan kunyit. Gaulkan rata dan biarkan sedikit kering.
.
6. Ambil daun pisang yang sudah dilayurkan kemudian sapukan minyak dan letakkan sesudu pulut panas. Kemudian letakkan inti dan balut kemas.
.
7. Kemaskan hujungnya dengan lidi dan bakar sehingga masak.

Artikel Terkait

PULUT PANGGANG
4/ 5
Oleh

Berlangganan

Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email