Wednesday, June 22, 2016

KUIH LAPIS PEY PEY


Bahan-Bahan:
.
2000 ml santan pekat (dari 2 biji kelapa parut putih)
1425 ml santan cair (dari perahan kedua)
980 gm tepung kanji
225 gm tepung beras
905 gm gula pasir
2 helai daun pandan
115 gm gula melaka
2 sudu makan air mawar
sedikit pewarna hijau dan kuning
Loyang 12″ (disapu minyak sekeliling)
.
Cara Membuat:
.
1. Gula, santan pekat dan daun pandan di masak sampai mendidih dengan api sederhana.
.
2. Dalam bekas yang lain, gaul tepung beras, tepung kanji dan santan cair. Tuangkan santan pekat yang panas (perlahan-lahan
dan sedikit demi sedikit) ke dalam adunan tepung tadi sambil terus kacau hingga rata. Adunan dibahagi tiga.
.
3. Adunan pertama diwarnakan hijau. Adunan kedua diwarnakan kuning dan dibubuh air mawar. Adunan ketiga dibubuh gula melaka, kacau sampai gula larut, kemudian tapis.
.
4. Panaskan kukusan. Panaskan pula loyang. Kukus adunan selapis-selapis sehingga habis. Setiap lapis menggunakan 3 senduk adunan. Kukus hingga masak.
.
Nota: Setiap kali sebelum dikukus, adunan hendaklah di kacau terlebih dahulu.
.
.
Selamat mencuba..

Artikel Terkait

KUIH LAPIS PEY PEY
4/ 5
Oleh

Berlangganan

Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email